Actie redt de rug van leerlingen Sint-Janscollege

In Poperinge is actie gevoerd tegen te zware boekentassen
Redactie KW

In het St. Janscollege van Poperinge moesten de leerlingen vanochtend op de weegschaal staan. Ook hun boekentas werd gewogen. Met de actie wil de ouderraad rugproblemen voorkomen, want van meer dan 80% van de leerlingen bleek de boekentas te zwaar te zijn.

Ook in de lessen zal de rugproblematiek aan bod komen. Bedoeling is om dan over enkele maanden opnieuw de weegschaal boven te halen om te zien of er verbetering is.

Van meer dan 80 procent van de leerlingen van het Poperingse St. Janscollege die de ouderraad weegt, is de boekentas te zwaar. De actie ‘Red de Rug’ is gericht op de eerste graad.

“De eerste graad dat zijn de leerlingen die in de groeifase zitten en het zijn net zij die ook de zwaarste boekentassen hebben,” zegt Carl Dewulf van de Ouderraad. “Vanaf het derde jaar kan men al meer onderscheiden wat belangrijk is en wat niet. Men trekt meer zijn plan en neemt dan zelfs soms te weinig mee. De eerste graad is nog veel plichtbewuster.”

Ook de directie en de leerkrachten doen mee aan de actie die een meerjarenplan is. Zo zullen ze ook in de lessen biologie en wiskunde over de rug en het beste gewicht spreken. En in Lichamelijke Opvoeding zullen de leerlingen tiltechnieken leren. Het centrum voor leerlingenbegeleiding helpt bij het opstellen van een soort rugbeleid.

“We vragen een rugzak te dragen en geen boekentas of trolley die je achter je aansleept, want dan ga je scheef lopen,” zegt dokter Marc Leroy van het CLB. De rugzak moet ook op een goeie manier gedragen worden. Nu hangt die vaak te laag. DE rugzak moet ook evenwichtig gepakt worden. De zwaarste boeken moeten tegen de rug gelegd worden en de lichtste vooraan. 22.43

En wie met de fiets komt, die legt de rugzak het best op de bagagedrager.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier