Actie ‘Laat ze hangen’ van GAIA lokt reacties uit bij landbouwsector

Redactie KW

De actie van GAIA, waarbij de organisatie aan mannen vraagt om morgen geen onderbroek te dragen, lokt nogal wat reacties uit. Met ‘Laat ze Hangen’ protesteert GAIA tegen het onverdoofd castreren van biggen. Dat gebeurt nu vaak omdat het varkensvlees bij niet-gecastreerde varkens heel af en toe een geur afgeeft als het in de pan wordt gebakken.

GAIA roept mannen nu op om tegen het castreren te protesteren, door één dag geen onderbroek te dragen. Het Algemeen Boerensyndicaat, met zetel in Roeselare, vindt dat GAIA de consument met onvolledige informatie tracht op te zetten tegen de varkenshouderij.

West-Vlaming Piet Vanthemsche van de Boerenbond spreekt van een ‘overbodige actie’. “De boeren zullen hun biggen vanaf januari 2012 jaar ofwel vaccineren, ofwel niet castreren ofwel een pijnstiller toedienen voor de castratie. Dit is eerder op Europees niveau tussen overheden, landbouworganisaties en dierenrechtenorganisaties overeengekomen. De Boerenbond vindt wel dat de varkenshouder een eventuele meerkost moet kunnen doorrekenen.”

(JV/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier