Actie aan Brugse gevangenis tegen eventuele uitlevering Trabelsi

Redactie KW

Voor de poorten van de gevangenis in Brugge voeren zaterdagmorgen een twintigtal personen actie tegen de eventuele uitlevering van Nizar Trabelsi aan de Verenigde Staten.

Sommigen demonstreren met bedekt gezicht. Bij de actievoerders bevindt zich ook de echtgenote van de Tunesiër. Zij verklaarde dat haar man sinds vijf dagen met zijn hongerstaking is gestopt.

Nizar Trabelsi werd in 2004 veroordeeld tot de maximumstraf van tien jaar opsluiting voor het beramen van een aanslag op de Amerikaanse basis van Kleine Brogel. Hij zit in Brugge zijn straf uit in een bijzondere afdeling voor vluchtgevaarlijken. Op 19 januari onderzoekt de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Brussel het uitleveringsdossier van de Tunesiër.

De Verenigde Staten vragen zijn uitlevering. Daar riskeert hij levenslange opsluiting voor deelname aan terroristische activiteiten. De Tunesiër zou daarover in België al vijf keer zijn ondervraagd door de FBI en door een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bekrachtiging

In de VS kan Trabelsi enkel worden vervolgd voor feiten gepleegd buiten België. Anders wordt gezondigd tegen de beginselen van het recht. Die bepalen dat niemand twee keer voor hetzelfde feit kan worden veroordeeld. Het is de minister van Buitenlandse Zaken die de uitlevering uiteindelijk definitief moet bekrachtigen.

Volgens woordvoerder Luc Vervaet van de actievoerders heeft Trabelsi na acht jaar opsluiting het recht op een normale vrijlating. “De feiten waarvoor de VS om zijn uitlevering vragen, zijn vooral die van Kleine Brogel waarvoor hij al is veroordeeld. De feiten die de VS daarnaast aanhalen, zijn dezelfde plannen en ideeën maar dan in een andere periode. Wij vinden dat die onder dezelfde straf vallen en er dus geen reden is voor een uitlevering die in realiteit een levenslange opsluiting inhoudt.”

Trabelsi, die in Brugge in een afdeling met verscherpt toezicht zit, vroeg zaterdag via zijn echtgenote dat alle gedetineerden onder hetzelfde regime zouden worden behandeld. (bel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier