Achttien West-Vlaamse gemeenten krijgen jaarlijks tot 250.000 euro uit plattelandsfonds

Redactie KW

Bij de gemeenten in Vlaanderen met de laagste financiële draagkracht zijn er 10 Westhoekgemeenten. Zij kunnen voortaan beroep doen op het zopas opgerichte plattelandsfonds. Ook nog acht andere gemeenten uit de provincie komen hiervoor in aanmerking. Dat komt ondermeer door hun uitgestrektheid, de vele wegen en het beperkte aantal inwoners. Dat maakt het voor die gemeenten financieel moeilijk. Ze kunnen jaarlijks tot 250.000 euro krijgen uit het fonds.

Achttien gemeenten in West-Vlaanderen komen in aanmerking voor het pas opgerichte plattelandsfonds. Het gaat om Mesen, Vleteren, Houthulst, Alveringem, Heuvelland, Koekelare, Zonnebeke, Lo-Reninge, Poperinge, Diksmuide, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Veurne, Wingene, Spiere-Helkijn, Pittem, Damme en Zuienkerke. De gemeenten hebben het financieel moeilijk omdat ze vaak uitgestrekt zijn, veel wegen tellen om te onderhouden maar met weinig inwoners om het te helpen betalen. Niet verwonderlijk dus dat vooral gemeenten in de Westhoek hiervoor in aanmerking komen. Ze kunnen jaarlijks tot 250.000 euro krijgen voor allerlei specifieke projecten.

Ondermeer de parlementsleden Jan Durnez en Jurgen Vanlerberghe uit de Westhoek hebben voor het plattelandsfonds geijverd. Vanaf volgend jaar kunnen de gemeenten op het Plattelandsfonds een beroep doen.

(K.V./A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Achttien West-Vlaamse gemeenten krijgen jaarlijks tot 250.000 euro uit plattelandsfonds

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier