Achterstand in bouwaanvragen weggewerkt

Redactie KW

Arohm West-Vlaanderen, het vroegere Stedenbouw, heeft z’n dossierachterstand kunnen wegwerken. Wie nu een bouwaanvraag indient, krijgt binnen de 50 dagen de nodige papieren, de voorgeschreven termijn. Drie jaar geleden werd de dienst gehalveerd, toen enkele ambtenaren werden geschorst, en zelfs aangehouden, op verdenking van fraude. Dat onderzoek is na drie jaar trouwens nog altijd niet afgerond.

Tot enkele weken geleden duurde het tot 100 dagen vooraleer een bouwdossier werd behandeld door de diensten van Ahrom West-Vlaanderen, het vroegere Stedenbouw. Maar wie nu een dossier indient, ziet het afgehandeld binnen de wettelijke termijn van 50 dagen.

“Het is zo dat wij enkele maatregelen hebben genomen,” zegt Joris Bouve van Arohm West-Vlaanderen. “Zo zijn er enkele mensen bijgekomen, zijn enkele dossiers versneld behandeld, en zijn enkele taken herverdeeld. Maar het is ook zo dat wij nu onder die termijn van 50 dagen geraken, maar dat is nog niet zo snel als andere provincies.”

Zo geeft Arohm toe dat er nog een achterstand is in bouwaanvragen van gemeenten.

“Dat klopt, maar daar zijn de doorloopprocedures ook langer. Maar ook daar hebben wij, net als in heel Vlaanderen trouwens, in een poging van de minister om de bouwsector wat op te peppen, die dossiers versneld behandeld. En dus mag ik zeggen dat voor West-Vlaanderen wij in de voorbije twee weken toch wel 50 dergelijke dossiers goedgekeurd hebben.”

Minder bouwaanvragen door de economische crisis zien ze hier trouwens nog niet.

“Dat stellen wij momenteel nog niet vast, dat is gelijklopend met anders. Maar wat de toekomst zal brengen, dat kunnen we natuurlijk niet voorspellen,” zegt Bouve.

Intussen loopt onderzoek naar mogelijke omkoping van enkele Arohm-ambtenaren, maar ook gemeentepersoneel, nog altijd. De betrokkenen, waaronder ook de gemeentesecretaris van Knokke-Heist, zijn dus al zo’n drie jaar geschorst. Het parket van Brugge hoopt dat de onderzoeksrechter het dossier, dat intussen honderden pagina’s zou tellen, voor eind van dit jaar afrondt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier