Acht Roma-zigeuners veroordeeld voor juwelendiefstal in Brugge

Redactie KW

De correctionele rechtbank in Brugge heeft dinsdag acht Roma-zigeuners veroordeeld tot tien maanden effectieve celstraf voor juwelendiefstal. Ze gingen aan de haal met voor ruim 28.000 euro juwelen uit zaken in Brugge en Zottegem. Naast hun effectieve straf kregen ze nog twintig maanden celstraf met uitstel.

Op 9 juli 2009 werd bij juwelierszaak De Cock in Zottegem de eerste diefstal gepleegd. Vier zigeuners namen er drie halskettingen, een hangertje en vier armbanden mee ter waarde van ruim 17.000 euro. Op 27 juli 2009 stalen vier andere zigeuners twee armbanden, twee halskettingen, twee uurwerken en een ring bij Peirsegaele in Brugge. De waarde van de partij bedroeg ruim 11.000 euro.

Truc

De zigeuners gebruikten bij de twee diefstallen dezelfde truc. Ze beweerden juwelen te kopen voor een bruiloft en lieten hun buit inpakken. Een van de dieven toonde een geldbedrag van 3.500 euro, wat in beide gevallen te weinig was voor de aankoop. Daarop beloofden ze geld af te halen bij een bankautomaat. Een van de kompanen had intussen de verpakking ongemerkt opengescheurd en de buit weggestopt. Twee andere zigeuners wachtten in een vluchtauto.

Opgepakt na diefstal in Brugge

Een half uur na de diefstal in de Brugse juwelierszaak kon de politie de bende oppakken. Na telefoononderzoek bleek dat de acht zigeuners nauw contact onderhielden met elkaar. Ze zijn bij het gerecht gekend in België, Frankrijk en Nederland.

(Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Brugsch Handelsblad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier