Abt Sint-Sixtusabdij over Vangheluwe: “Moest ik dat allemaal geweten hebben…”

Redactie KW

(UPDATE VIDEO) Bijzonder pijnlijk en emotioneel. Dat is de manier waarop de broeders van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren terugkijken op het verblijf van Roger Vangheluwe. De gewezen Brugse bisschop dook daar vier maanden lang onder nadat de pedofiliezaak aan het licht kwam. De broeders blikken niet graag terug op het bewogen jaar 2010 maar voor ons maakt vader-abt Manu Van Hecke een uitzondering.

De rust in en rond de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren is teruggekeerd. De broeders kwamen eind april ongewild in een storm terecht, toen Roger Vangheluwe bij hen aanklopte voor onderdak. Abt Manu Van Hecke: “Ik denk dat er in onze gemeenschap een enorme pijn ervaren is door wat er gebeurd is. Dat was toch een heel belangrijk persoon, zeker ook voor ons. En dan word je met zulke dingen geconfronteerd. Dat doet pijn, zorgt voor onbegrip.’

Evangelische plicht

Op het verblijf kwam heel wat kritiek, wat de broeders fel aangreep. De opvang was onze evangelische plicht, zeggen ze, maar dat is zeker geen goedkeuring van zijn daden. Of ze spijt hebben dat ze hem onderdak hebben gegeven? “Goh, achteraf gezegd zou je kunnen zeggen: moest ik het allemaal geweten hebben, maar ik wist het niet allemaal…”

De abt weet niet waar Vangheluwe zich nu bevindt. “Neen, absoluut niet. Ik ben daar ook heel dankbaar voor dat ze daarvoor hebben gezorgd. Ik moet dan ook niet liegen.”

Nieuwe abdij

Vader-abt toont ons ook de vernieuwde abdij, die over een jaar klaar moet zijn. De werken zijn nog volop bezig maar nu al is duidelijk hoe de nieuwe thuis van de monniken er zal uit zien.

Trappist in de Colruyt

En de abt vertelt ons ook dat hun bekende bier niet permanent in de Colruyt te koop zal zijn, zoals onlangs werd beweerd. De broeders kijken wel voor een eenmalige actie in dat grootwarenhuis.

Klik hier voor het uitgebreide interview met de abt.

Klik hier voor de reportage over de bouw van de nieuwe abdij.

Klik hier voor het studiogesprek met journalist Andy Debo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier