Abnormaal weinig jonge kerkuilen in de Westhoek

Redactie KW

Waarschijnlijk heeft dat te maken met de strenge winter en de late winterprik.

De natuurwerkgroep ‘De Kerkuil’ (IJzer-Polder) heeft het zelden meegemaakt dat er tijdens de controles van de nestbakken zo weinig jongen in de nesten aanwezig waren. In de streek van Alveringem werden woensdagavond drie nestbakken gecontroleerd, wat amper vier jongen opleverde. De speciaal opgehangen bakken hangen hoog in schuren op boerderijen en worden jaarlijks in het broedseizoen gecontroleerd. De aanwezige jongen worden geringd, gemeten en gewogen en deze gegevens worden in een speciaal logboek bijgehouden.

Alarmerend laag

Bij ringcontroles op drie hoeven in Alveringem werden slechts vier kuikens aangetroffen. Verleden jaar waren nesten van vier of vijf kuikens geen uitzondering. In de 30 nestkasten werden deze keer slechts 3 nesten aangetroffen goed voor vier jonge vogels. Dit is een alarmerend laag aantal in vergelijking met de voorbije jaren.

In tegenstelling tot de kerkuil doen andere roofvogels het opmerkelijk beter. Bij controles van nestkasten van torenvalken werden in dezelfde streek van Groot-Alveringem 24 jongen geringd in 7 nesten.

(JT)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier