Abdijschool Brugge erkent problemen met seksueel misbruik in de jaren 80

Redactie KW

In een persbericht erkent de Brugse abdijschool van Zevenkerken dat “er zich twintig jaar geleden problemen hebben voorgedaan met een lekenmedewerker die op de school werkzaam was als leraar-opvoeder”.

Het bericht komt er naar aanleiding van mediaberichten over kindermisbruik door een pedofiele opvoeder, die naar buiten zijn gebracht door een getuigenis in de krant.

De abdijschool schetst in een persbericht op hun website het gevolg dat twintig jaar geleden aan de problemen werd gegeven. “Toen de feiten eind juni 1990 aan de leiding van de school bekend werden gemaakt door twee leerlingen, heeft pater rector aan de betrokken leraar-opvoeder gevraagd om onmiddellijk de school te verlaten”, luidt het. “De ouders van de twee betreffende leerlingen-slachtoffers wensten geen verdere stappen te ondernemen naar het parket toe, dit ondanks het voorstel van pater rector. De school heeft toen beslist de wens van die ouders te respecteren.”

Vorige week, op 16 september, nam de pater rector van de

abdijschool contact op met de man die nu getuigt in de krant. Naar aanleiding van die “indirecte” contacten en in nauw overleg met de raad van bestuur, werden de feiten meegedeeld aan al het personeel, schrijft de school. “Daarbij werd bijzondere aandacht besteed aan de noodzaak tot verantwoordelijkheid, betrokkenheid en zorg tegenover elkaar en de leerlingen.” De school waakt er voorts over dat dergelijke feiten zich niet zouden herhalen en “betreurt ten zeerste het leed dat de slachtoffers van misbruik in het verleden werd aangedaan”. De abdijschool wil de slachtoffers “helpen waar mogelijk”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier