Abdij van Male verkocht als erfgoed

Redactie KW

Binnen drie jaar zullen de zusters van de Sint-Trudoabdij van Male het gebouw verlaten. Ze verhuizen naar een woning in Sint-Pieters Brugge. De abdij zelf is verkocht aan een familie die de burcht als erfgoed wil conserveren.

De gemeenschap van Sint-Trudo woonde meer dan vijftig jaar in het slot bewoond. De laatste jaren werd echter duidelijk dat het in de toekomst niet verantwoord zou zijn om het gebouw verder te bewonen. Enerzijds was het voor de gemeenschap onmogelijk om de financiële investeringen voor het onderhoud van het erfgoed te blijven opbrengen en om het gebouw en het gastenverblijf aan te passen conform de huidige normen van een logiesverstrekkend bedrijf. Anderzijds heeft de gemeenschap, die kleiner en ouder geworden is, niet meer voldoende draagkracht om het erfgoed met de last van het onderhoud te behouden.

Nieuwe bestemming

Voor het slot van Male is wel al een nieuwe bestemming gevonden: de familie Hein Deprez uit Belsele heeft de burcht aangekocht met de bedoeling dit Vlaamse erfgoed te conserveren. De zusters zijn de nieuwe eigenaars daarvoor dankbaar. Tot aan de verhuis blijft de gemeenschap in Male alle geplande activiteiten voortzetten en is de abdij een open huis.

(FV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Brugsch Handelsblad) Ook meer in het journaal van Focus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier