Aartsmoeilijke opdrachten voor Fata Morgana

Redactie KW

Het is natuurlijk een eer om als stad de laatste feestelijke editie van Fata Morgana binnen te halen. Maar ex-presentator Sergio wil dat het een groot feest wordt. En als Sergio zegt een groot feest, dan is dat een groot feest. Nu is Kortrijk aan zet !

Sergio daagt Kortrijk uit om de kers op vijf jaar Fata Morgana te zetten. Een eer voor de Groeningestad, dat wel, maar de opdrachten zijn niet voor de poes. Integendeel zelfs, iedereen zal tot het laatste moment moeten knokken om de begeerde sterren binnen te halen. Kortrijk kreeg volgende vijf opdrachten :

– Laat 10.000 mannen en vooral vrouwen in galakledij een Fata Morgana jubileumlied zingen.

– Maak een verjaardagstaart van 5 verdiepingen voor het hele publiek.

– Bouw ook een champagnefontein met minstens 15.000 glazen.

– Als kunstminnende stad moeten jullie er ook in slagen om een openlucht expositie van 5 jaar Fata op poten te zetten waarin er van elke locatie minstens 1 ster in de schijnwerper wordt geplaatst.

– Laat een vlam vertrekken in Eisden om op alle Fata-locaties een vuur te ontsteken en op zaterdag – vergezeld door minstens 200 sleutelfiguren – in Kortrijk feestelijk onthaald te worden.

De landing

Maandag nam het team van Fata Morgana het Vandalepleintje in. De ‘landing’ werd al bijgewoond door een hele schare enthousiastelingen. Velen kenden het programma en wisten bij voorbaat dat de proeven niet voor de poes zouden zijn. Maar toen men de uitdagingen bekendmaakte, zag men hier en daar toch de wenkbrauwen fronsen.

Kan dit eigenlijk ?

Hier en daar dook de vraag op : „Kan dit eigenlijk wel ?” Maar tegelijk werd al druk overlegd tussen de harde fans. „Durf jij dat aan ?” „Eh… en jij ? Ja ? Dan stel ik mij ook kandidaat !”

Daar bleek zonneklaar dat de sleutelfiguren écht pas op maandag gekozen worden. In Kortrijk verliep dat alvast van een leien dakje.

Geena Lisa : „Ik was zelfs een uur eerder klaar dan gepland. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om eens door de stad te wandelen en dit kan ik wel zeggen : die laatste editie van Fata Morgana lééft hier in de Groeningestad.”

Klokslag 15 uur werden in de oude trouwzaal in het stadhuis de sleutelfiguren bekendgemaakt. Dat verliep vrij rustig, zo rustig zelfs dat velen zich al begonnen af te vragen of die mensen wel wisten waar zij aan begonnen.

Dinsdag gaf Karl De Preter, die de champagnefontein moet bouwen, al toe : „Neen, ik ben daar vol moed aan begonnen, maar ik heb dat toch onderschat. Toch gaan wij er voor ! Ik geef elke avond een drink met mijn team en werk ‘s nachts het draaiboek verder af. Maar het wordt aartsmoeilijk !”

Man en macht

Maar het is niet omdat het aartsmoeilijk is, dat het niet zal lukken. De vijf teams beseften dinsdag maar al te goed dat zij echt het onderste uit de kan zullen moeten halen, maar niet één groep verloor er de moed bij. Dinsdagavond waren de eerste concrete resultaten al bekend : het jubileumlied was geschreven, de glazen voor de champagnefontein werden geleverd, de fakkel was in Eisden al aan zijn tocht begonnen, er werden al leveranciers gevonden voor het bereiden van de taart en het Schouwburgplein zal het decor vormen voor de grote openluchttentoonstelling. Veel firma’s en bedrijven steunen de sleutelfiguren, maar particuliere hulpt blijft nodig.

Zonder de hulp van bewoners en sympathisanten kan dit niet lukken. En gelukkig blijven de oproepen niet zonder gevolg. Een van de vroegere sleutelfiguren komt zelfs speciaal uit Madrid afgezakt. Families kwamen woensdag flessen champagne schenken en jongeren delen in de driehoek Waregem-Menen-Kortrijk 35.000 flyers uit !

(DEL)

Dit artikel verscheen in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 29 augustus 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier