Aardappelen bevriezen: bijna kwart lagere opbrengst verwacht

Redactie KW

De Boerenbond verwacht dat de opbrengst van aardappelen dit jaar zal dalen tot 23 procent. “Daardoor zullen de consumptieprijzen van aardappelen in de lente wellicht stijgen”, zegt François Huyghe, economisch adviseur van de Boerenbond.

“Vooral in de Westhoek, rond Ieper en Poperinge en ook rond Brugge en in de polders staan veel aardappelen op lage akkers te bevriezen. Die zijn allemaal verloren”, aldus Huyghe. “Maar het is niet zozeer het vriesweer dat erg is voor de aardappelen”, voegt hij toe. “Regen is veel schadelijker. De problemen begonnen al in het voorjaar, toen de planten zijn uitgezet onder barslechte, natte omstandigheden.”

De federale overheidsdienst Economie raamt de aardappelopbrengst dit jaar op 45,47 ton per hectare (ha), terwijl dat vorig jaar nog 53,22 ton per ha was. Dat is 15 procent minderopbrengst. “Daarbij komt nog dat het aardappelareaal het voorbije jaar – door de slechte prijzen van vorig jaar – met 8 procent gekrompen is. In totaal dus 23 procent minderopbrengst”, zegt Huyghe nog.

“Vraag voor de telers is, of ze hun contracten met de aardappelverwerkers kunnen nakomen”, besluit de expert van de Boerenbond. De eerstvolgende maanden zullen de telers nog wel kunnen leveren, maar in de lente zal er een beroep moeten worden gedaan op de vrije markt, waar de prijzen hoog liggen: zowat 250 euro per ton. Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk valt de aardappeloogst dit jaar erg tegen: er is sprake van verliezen van minstens 15 procent.

(Belga)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTv vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier