Aanvoer garnalen breekt records vismijn Nieuwpoort

Redactie KW

In de vismijn worden er weer heel wat dagverse garnalen aangevoerd. Met duizenden kilogrammen tegelijkertijd ‘overspoelen’ ze de werkvloer. Een afzet van 4.000 kg per dag is geen uitzondering.

Tot vorige week werd al 83 ton garnalen aan wal gebracht. In dezelfde periode van 2009 bedroeg dit 60 ton en dit cijfer was al een uitzonderlijke prestatie. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de garnaalvangst op zijn minst even fenomenaal als vorig jaar, daar de topmaanden oktober en november nog moeten beginnen. De grote vangst is eigenlijk een sterke uitloper van vorig jaar. Heel de winter door zijn de vissers garnaal blijven vangen. Een reden voor de massale aanwezigheid van garnaal is er niet. Het warmere water, voldoende voedsel en het afwezig zijn van de natuurlijke vijanden van de garnaal zijn de meeste voor de hand liggende oorzaken, maar zekerheid hierover is er niet.

Prijzen laag voor consument

De prijzen zijn laag voor de consument. Wie er niet tegen opziet om ze zelf te pellen kan in de viswinkels garnaal kopen tegen 3,5 à 4 euro per kg. In augustus werd de Dag van de Garnaal in Nieuwpoort georganiseerd met als hoogtepunt het bezoek van Kris Peeters, Vlaams minister-president die garnaal kookte op de N 86 Surcouf. Enige maanden eerder won de N 83 Aalscholver voor een jury van tientallen meester-koks een culinaire prijs voor de beste Noordzeegarnaal. De Nieuwpoortse vismijn wil zich verder specialiseren in nicheproducten zoals mosselen, garnaal, dagverse en duurzaam gevangen vis.

(DCR)

Uit Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 1 oktober 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier