Aantal olielozingen in Noordzee laatste jaren fel gedaald

Redactie KW

Afgelopen jaar is 155 uur boven de Noordzee gevlogen om schepen te controleren op illegale olielozing. Tijdens die controlevluchten zijn er 24 gevallen van olieverontreiniging vastgesteld. De verantwoordelijke overheidsdienst Mathematisch Model is tevreden met het geboekte resultaat. Sinds de start van de controlevluchten, nu twintig jaar geleden, is de hoeveelheid olie op de Noordzee gevoelig gedaald.

Twee tot drie maal per week wordt met een vliegtuig met een speciale olieradar boven de Noordzee voor de Belgische kust gecontroleerd. Op 20 jaar heeft de Beheerseenheid Mathematisch Model 650 olielozingen vastgesteld. Het aantal schepen dat in internationale wateren afvalolie loost, is in de laatste decennia fel afgenomen. In 2010 registreerde het vliegtuig 24 gevallen. In 2008 waren dat er nog 33.

Nog werk aan vervolging en bestraffing

De intense controles met het vliegtuig zijn niet de enige maatregelen tegen lozingen. Zo zijn er sensibiliseringsacties en worden schepen ook in havens als Zeebrugge gecontroleerd of ze nog restolie aan boord hebben na een lange zeereis. Het aantal controlevluchten gaat in de toekomst onverminderd voort. Aan de vervolging en bestraffing van olielozende schepen is wel nog werk.

Omwille van de lage pakkans is er nu wel een internationale consensus om dergelijke overtredingen strenger te bestraffen. In elk geval spoelen de laatste jaren steeds minder olieresten aan op onze stranden.

(SK/JV)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier