Aantal leerlingen in technische scholen daalt verder

Redactie KW

VIDEO UPDATE – Steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleiding. Ook gisteren op 1 september bleek dat de technische richtingen verder uitdunnen. Precies vandaag slaakt het regionaal technologisch centrum (RTC) van West-Vlaanderen een noodkreet. Het acute tekort aan technisch geschoolden is schrijnend. Het RTC wil nu alle krachten bundelen om het tij te keren, want bedrijven schreeuwen om nieuw personeel.

Het regionaal technologisch centrum is een aanspreekpunt tussen de bedrijfswereld, het onderwijs en alle andere sociaal-economische spelers. Omdat het tekort aan technisch geschoolden zo acuut is, pleit het voor een nieuw actieplan.

Acties hebben niets opgeleverd

Er is niet alleen veel te weinig instroom in het nijverheidstechnisch secundair onderwijs, ook de doorstroming van ASO naar hoger technisch en wetenschappelijke opleidingen schiet schromelijk tekort, zegt het RTC. De bijna 20 grote technische scholen in onze provincie hebben dan ook nagenoeg allemaal leerlingen verloren.

Over alle campagnes en acties om technisch onderwijs aantrekkelijker te maken, zegt het RTC zelf dat ze niets hebben opgeleverd. De cijfers bewijzen de voortdurend negatieve trend. In sommige technische scholen studeren in belangrijke richtingen als elektromechanica slechts een handvol studenten af. Het RTC heeft nu een werkgroep opgericht die advies wil geven voor de nakende onderwijshervorming.

Bekijk hier de reportage

(SK/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier