Aantal inwoners stijgt voor het eerst in lange tijd

Redactie KW

Het aantal inwoners is voor het eerst sinds geruime tijd weer gestegen : eind 2008 werden er officieel 34.825 Ieperlingen geteld, dat zijn er 22 meer dan eind 2007. Het stadsbestuur hoopt alvast dat met deze bescheiden vooruitgang de kentering is ingezet.

De winst zit vooral in Ieper-centrum, waar er een aangroei is van bijna 60. De meeste deelgemeenten, zelfs de grotere als Boezinge en Vlamertinge, gaan wat achteruit. Enige uitzondering is Elverdinge, waar er een aangroei wordt genoteerd van meer dan 20. Op zich vrij onverklaarbaar, want sinds enkele jaren al schreeuwt deze deelgemeente om extra bouwgrond en het zal pas volgend jaar zijn dat er een grote nieuwe verkaveling tussen de N 8 en de Sint-Livinusstraat bouwrijp wordt gemaakt.

De stad Ieper hoopt alvast dat ook de komende jaren het aantal inwoners verder stijgt. Dit kan normaal geen probleem zijn, nu een aantal grote verkavelingsprojecten in de steigers staan. Zo bijvoorbeeld ‘Zone Oost’, een gebied van 7,5 ha achter de Ligywijk en het Park Hoveland, waar het stadsbestuur, Ons Onderdak en de WVI samen een duurzame wijk willen ontwikkelen, met woningen die aan strenge milieunormen voldoen. Er komen minimaal 25 woningen per hectare, dat zullen er samen dus meer dan 200 zijn.

Ook in de richting Zonnebeke zijn er nog verkavelingsplannen.

Hoe snel dit alles kan worden gerealiseerd, hangt vooral af van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘afbakening van het kleinstedelijk gebied Ieper’, een moeilijk dossier waar de provincieraad donderdag de knoop in wil doorhakken. Dit dossier is ook erg belangrijk voor de uitbreiding van de Ieperse industriezone, waar de stad ook al lang vragende partij voor is. Het wordt voor de Ieperse stadsbestuurders dus nog een paar dagen nagelbijten en het zit burgemeester Luc Dehaene toch wat hoog dat de stad Ieper als betrokken partij niet gehoord wordt in de beslissende fase van de voorbereiding van het dossier. (JRE)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 24 april 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier