“Aantal brandweerposten in Westhoek moet dalen van 25 naar maximaal 18”

Redactie KW

Volgens Paul Victoor, momenteel werkzaam als deskundige bij de operationele prezone Westhoek van de brandweer, zal het aantal brandweerposten in de zone in de toekomst nog moeten verminderen.

Paul Victoor is oud-bevelhebber van de Ieperse brandweer en is al sinds 2009 betrokken bij de brandweerhervorming in de Westhoek. In 2010 en 2011 was hij coördinator van de operationele prezone.

De brandweer in de Westhoek telt momenteel 960 vrijwilligers en 25 beroepsmensen. Toen het idee van de zones ter sprake kwam in 2007 (met het begrip ‘snelste adequate hulp’) waren er in de Westhoek 32 posten voor 18 gemeenten. Nu zijn er nog 25. Adinkerke, Dikkebus, Elverdinge, Vlamertinge, Proven, Passendale en Poelkapelle zijn weggevallen/samengesmolten met andere korpsen uit de buurt. In Ieper bijvoorbeeld zijn de voorposten Dikkebus, Vlamertinge en Elverdinge opgegaan in het korps van Ieper. Dit laatste betekent voor de Ieperse brandweer een besparing van 35.000 euro per jaar.

15 tot maximaal 18 korpsen

Volgens Paul Victoor zal het aantal brandweerposten in de Westhoek nog moeten verminderen tot maximaal 18. Er zijn hier en daar al gesprekken om dit voor te bereiden. Zo wordt er bijvoorbeeld aan gedacht om de korpsen van Nieuwkerke en Kemmel (allebei Heuvelland) te laten samensmelten tot één brandweerpost. Een ideale locatie voor een nieuwe brandweerkazerne zou dan het Hooghof tussen beide dorpen kunnen zijn. En de huidige brandweerkazerne van Nieuwkerke zou kunnen dienen voor de technische dienst van Heuvelland die kampt met plaatsgebrek. Terwijl de brandweerkazerne van Kemmel in een woongebied ligt en zou kunnen dienen om er een woonproject te realiseren.

Ook de korpsen van Lo en Reninge (ook binnen één gemeente) zouden kunnen samensmelten. Maar als de brandweerzone rechtspersoonlijkheid krijgt (voorlopig is de startdatum nog altijd 1 januari 2015), dan kan men ook verder kijken dan de gemeentegrenzen. Zo vindt Paul Victoor vijf korpsen aan de Westkust op een kleine strook te veel: Veurne, Koksijde, De Panne, Oostduinkerke en Nieuwpoort. Volgens Victoor moet dat op termijn teruggebracht worden naar twee of hoogstens drie posten.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier