“Aanpak illegalenproblematiek boekt resultaten in Oostende”, zegt bestuur

Redactie KW

Volgens het Oostendse stads- en havenbestuur hebben de recente acties en maatregelen tegen de zogenaamde transitillegalen een groot effect gehad. “Na drie maanden actie is het probleem van de transitillegalen teruggebracht naar controleerbare proporties”, besluiten ze.

De afgelopen maanden hebben verschillende politiediensten verschillende preventieve acties gehouden om de overlast en strafrechtelijke inbreuken door transitillegalen terug te dringen. Volgens het stads- en havenbestuur wierp dat duidelijk zijn vruchten af. Zo is het aantal diefstallen uit voertuigen opmerkelijk gedaald. In het laatste trimester was er een daling met één derde ten opzichte van het derde trimester en ook in januari daalt dat aantal verder.

50-tal op grondgebied

Ook het aantal illegalen die in Oostende worden aangetroffen is sterk gedaald. Oostende gaat er van uit dat er nu gemiddeld minder dan 50 transitillegalen op het grondgebied aanwezig zijn. In het Britse Ramsgate worden nog maar zeer zelden mensen zonder papieren onderschept en ook in de haven van Oostende voerde de scheepvaartpolitie beduidend minder aanhoudingen uit. Van een gemiddelde per maand boven de honderd in de eerste helft van 2011 naar vermoedelijk dertig in januari dit jaar. Om de toegang tot de haven extra te beveiligen plaatste het havenbestuur een tweede hekwerk ter hoogte van de TSL parking. Dat gebeurde al eerder aan de cruisekaai.

Bekijk hier de reportage

(A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier