Aanpak grenscriminaliteit moet beter

Redactie KW

In Kortrijk zijn magistraten en justitiemedewerkers uit meer dan 30 Europese lidstaten bijeen op een congres rond grensoverschrijdende criminaliteit. Onze regio heeft al heel wat ervaring met de aanpak van dit soort misdrijven en wil dit delen met anderen. Het federale parket in Brussel stelt voor om hier een permanente vertegenwoordiger te laten werken bij de lokale Frans-Belgische samenwerking.

De lidstaten van de Europese Unie moeten de gerechtelijke samenwerking over de landsgrenzen heen dringend verbeteren. Dat werd gezegd bij de opening van een symposium in Kortrijk. Het symposium is een organisatie van het European Judicial Network dat de samenwerking op gerechtelijk vlak tussen de lidstaten wil bevorderen. Uit een enquête onder de lidstaten blijkt dat er op dat vlak nog werk aan de winkel is. Slechts een aantal landen hebben goed uitgebouwde grensoverschrijdende samenwerkingsvormen. België behoort tot de koplopers, met vijf goed uitgebouwde samenwerkingsprojecten met diverse buurlanden.

Eurometropool

Aftredend minister van Justitie Stefaan De Clerck(CD&V) benadrukte dat grensoverschrijdende samenwerking een belangrijk doel is onder het Belgisch voorzitterschap. “Het heeft echter geen zin om te komen tot één geformaliseerde vorm van samenwerking onder de lidstaten. Elke grensregio moet vertrekken vanuit zijn eigen kenmerken en noodzaken.” De minister pleitte onder meer voor meer bevoegdheden voor de Eurometropool Rijsel-Doornik-Kortrijk. “Die samenwerkingsvorm is voor alles bevoegd, uitgezonderd voor veiligheid. Dat kan niet langer”, aldus de minister. In de rand vertelde federaal procureur Johan Delmulle dat er een voorstel is om een permanent vertegenwoordiger van het federaal parket te installeren in die Eurometropool.

(Belga/BS)

Meer vanavond in het journaal van WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier