Aandeel Belgen in Oostendse nachtopvang daalt

Redactie KW

De nachtopvang voor daklozen in de Vercamerschool sluit eind deze week weer af. Er boden zich deze winter 111 daklozen aan voor een overnachting, dat is meer dan vorig jaar. Volgende winter wordt de nachtopvang voor de laatste keer in de Vercamerschool georganiseerd.

“We hadden 20 reguliere bedden, waarvan twee voor illegalen. Bij vriesweer was een uitbreiding naar 21 bedden mogelijk. De opvang liep van 16 november en gaat nog door tot en met 30 maart”, zegt Franky De Block, voorzitter van het organiserende Sociaal Huis. “In de koudste twee weken werden bussen ingelegd naar de legerkazerne van Zeebrugge, waar de illegalen konden overnachten. Dat wordt indien nodig volgende winter herhaald.”

“Het aantal aanmeldingen in de nachtopvang steeg met 25% in vergelijking met vorige winter”, vervolgt De Block. “Het aandeel Belgen die er de nacht doorbracht, daalde van 75% vorige winter tot 68% nu. Voor slechts 21% is Oostende de geboortestad, voor maar 25% is Oostende de stad waar ze het langst woonden. Slechts 17% woonde in de regio Oostende voor ze naar de nachtopvang kwamen, een sterke daling in vergelijking met vorig jaar, toen dat nog 49% was. Voor 31% is de regio van herkomst onbekend, maar zij zijn bijna allemaal van buitenlandse origine.”

“Illegaliteit is de belangrijkste oorzaak van de dakloosheid en wordt door 21% van het cliënteel als oorzaak vermeld. Huurproblemen en relatieproblemen volgen met elk 18%. Naast dakloosheid hebben vele bezoekers een problematiek van alcohol of drugs. Ook volgend jaar vindt de winteropvang opnieuw plaats van half november tot eind maart. Het zal voor het laatst in de Vercamerschool zijn, die daarna afgebroken wordt.”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier