900 treinreizigers wachten urenlang in Aarseelse weide op vervangende bussen

Redactie KW

(UPDATE) In de stations van Blankenberge, Brugge, Oostende, Torhout, Lichtervelde en De Panne zijn naar aanleiding van technische problemen op het spoor duizenden toeristen en reizigers gestrand. Op een weide in Aarsele hebben zo’n 900 treinreizigers urenlang gewacht op vervangende bussen. Het Rode Kruis en verschillende brandweerkorpsen werden opgeroepen om water uit te delen.

In Blankenberge alleen werd een tiental mensen overgebracht naar het ziekenhuis. De drukte en de warmte werd hen te veel. Tientallen anderen werden verzorgd in een van de opgetrokken hulpposten. Ook in de andere stations werd beslist vanwege de extreme hitte water uit te delen aan de reizigers die vertragingen tussen de tien minuten en een uur opliepen.

Bovenleiding

Oorzaak van alle ellende was een beschadigde bovenleiding in Oostkamp op het traject Brussel-Oostende. Het herstel van die leiding duurt nog zeker tot het einde van de diensturen voor de trein.

Tot overmaat van ramp zorgde een defecte trein in Aarsele voor nog meer hinder langs de alternatieve route. Omstreeks 19.45 uur kwam een trein met twaalf wagons tot stilstand nadat de remmen blokkeerden.

Schoolreis

Op de trein zaten heel wat reizigers die er een dagje aan zee op hadden zitten, onder wie heel wat kinderen die een schoolreis hadden gemaakt. De brandweer van Tielt kwam snel ter plaatse om de passagiers op een veilige manier uit de trein te evacueren. Om en bij de 900 reizigers belandden zo in een weiland, waar ze moesten wachten op een vervangende busdienst. Omdat een aantal mensen door de hitte onwel werden, werd het medisch rampenplan afgekondigd. Ambulances en MUG-teams van onder meer Tielt, Roeselare, Aalter en Waregem kwamen ter plaatse. Ook het Rode Kruis stuurde teams van over heel de provincie. Even ontstond een drukte toen de Civiele Bescherming vanuit Jabbeke ter plaatse kwam met drinkwater.

Vier uur

Na een tweetal uren kwamen de eerste bussen aangereden. Een uurtje later vertrok de eerste bus richting Gent. Omstreeks 23.45 uur, zo’n vier uur na het ontstaan van het defect, waren alle reizigers vanuit Aarsele vertrokken.

900 treinreizigers wachten urenlang in Aarseelse weide op vervangende bussen

Bekijk hier de reportage

900 treinreizigers wachten urenlang in Aarseelse weide op vervangende bussen

Bekijk hier de reportage

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt. En vanavond in de journaals van FOCUS en WTV.

(PJD,Belga, Foto’s PJD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier