9 woonhuizen beschermd in Sint-Andries

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige bescherming van 9 woonhuizen, gelegen langs de Gistelse Steenweg en de Torhoutse Steenweg in Sint-Andries (Brugge), ondertekend. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen een jaar de definitieve bescherming.

“Dit is een eerste beschermingspakket van een omvattend geografisch beschermingsdossier voor de gemeente,” zegt minister Bourgeois. “De voorgestelde panden illustreren de stadsuitbreiding vanaf het begin van 19de eeuw. Het resultaat is een aaneengesloten bebouwing in verschillende stijlen, zoals onder meer de eclectische, neoclassicistische en modernistische stijl.”

Villa ‘Mon Repos’, Gistelse Steenweg nr. 42: Deze villa is een voorbeeld van een pand in eclectische stijl, gebouwd in 1901. Achter de vrij eenvoudige gevel gaat een fraai interieur schuil, getypeerd door een reeks aaneensluitende salons, voorzien van gedetailleerde beschilderingen in een bepaald thema.

Woning ‘La Paix’, Gistelse Steenweg nr. 57: Deze voormalige architectenwoning met atelier in de tuin illustreert de toepassing van geglazuurde baksteen in combinatie met rijk uitgewerkte tegeltableaus. De woning in de Gistelse Steenweg nr. 97 illustreert eveneens de toepassing van deze baksteen.

De woningen gelegen in de Gistelse Steenweg nrs. 165 en 167 zijn gebouwd naar een ontwerp van de Uitkerkse architect Jules Heyneman. Beide panden worden beschermd omwille van hun rijk uitgewerkte gevel en gaaf bewaard interieur. Bij nr. 167 is vooral de uitwerking van de geveltop en de aanwezigheid van het tegeltableau uitzonderlijk.

De villa in de Gistelse Steenweg nr. 712, gebouwd ca. 1929, is een uitzonderlijk voorbeeld van een ontwerp van architect Antoine Courtens. Het is een representatief voorbeeld van het modern classicisme waarbij duidelijk invloeden aanwezig zijn van architect Frank Lloyd Wright. Zo zijn ook elementen overgenomen van de zogenaamde prairiehuizen.

Langs de Torhoutse Steenweg zijn drie panden opgenomen voor ontwerp van lijst. Deze woonhuizen illustreren het modernisme langs de invalswegen op Sint-Andries.

Het pand in de Torhoutse Steenweg nr. 55, gebouwd naar een ontwerp van architect Leo Franssens, is een zeldzaam voorbeeld van een imposant dubbelhuis met gaaf bewaarde elementen die kenmerkend zijn voor de art-decostijl.

De woning in de Torhoutse Steenweg nr. 103 is een fraai voorbeeld van eclecticisme. Het is samen met het naastgelegen pand gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Vander Schaeghe.

Torhoutse Steenweg nr. 105 heeft een rijk uitgewerkte gevel in modernistische stijl. Achter de gevel gaat ook een gaaf bewaard interieur schuil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier