9 naakte ontslagen bij Sapa

Redactie KW

Bij de producent van aluminium profielen SAPA in Lichtervelde hebben vakbonden en directie een akkoord bereikt over de afvloeiing van elf bedienden. Dat bevestigen de vakbonden. Er vallen negen naakte ontslagen, twee bedienden kunnen met brugpensioen.

De ontslagen vallen in de overhead- en de extrusie-afdeling. Sinds april werkten de bedienden in SAPA Lichtervelde vier-vijfde. Dat regime blijft nog aangehouden tot eind september. Dat vertelt de christelijke bediendenvakbond LBC aan Krant van West-Vlaanderen.

In de productievestiging van SAPA in Ghlin (Henegouwen) verwierpen de vakbonden een plan dat voorziet in het verlies van zeven bediendejobs. De Zweedse groep SAPA zit volgens de vakbonden wereldwijd in slechte papieren en is bezig met een besparingsronde.

Het was al langer bekend dat er jobs zouden sneuvelen bij de bedienden van SAPA in Lichtervelde en Ghlin, maar vakbonden en directie raakten het niet eens over de ontslagmodaliteiten. Daarom konden vorige donderdag ook de namen niet worden bekendgemaakt van de betrokken bedienden.

Als reactie daarop legden de bedienden donderdag en vrijdag het werk neer. Dinsdag werd dan toch een akkoord bereikt. Na overleg met de hoofdzetel van SAPA in Zweden past de directie de formule Claeys toe, waardoor de getroffen bedienden niet alleen een deftige verbrekingsvergoeding krijgen, maar ook een extra ontslagpremie en outplacementbegeleiding, aldus de vakbonden.

De vakbonden van de vestiging in Ghlin hebben dinsdag tijdens een ondernemingsraad het herstructureringsplan dat de directie voorstelde, verworpen. De organisatorische moeilijkheden door het verlies van zeven banen en het overhevelen van een deel van de productie van Ghlin naar Lichtervelde verontrusten de vakbonden, die de indruk hebben dat “men bezig is met een stelselmatige sluiting van de site in Ghlin”. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier