80 procent van Waregemnaren pro afronding cash betalingen na Euromuntjesproject

Redactie KW

Het proefproject in Waregem, waarbij de prijzen in de winkels werden afgerond tot 5 eurocent, wordt positief gealueerd. De meerderheid van de consumenten heeft geen problemen met het afronden van de prijzen, zodat de muntjes van 1 en 2 eurocent overbodig zouden worden. Unizo hoopt nu dat de afronding van de prijzen zo snel mogelijk algemeen wordt ingevoerd.

Wie tussen 16 juni en 14 december in Waregem boodschappen ging doen, kreeg aan de kassa altijd een afgeronde prijs. Het proefproject van zelfstandigenorganisatie Unizo, dat ook in het Waalse Visé liep, is onder de loep genomen door een marktonderzoeksbureau. Het resultaat is positief.

“Men heeft zowel in Waregem als in Visé een aantal mensen voor en na het project bevraagd,” zegt Karel Van Eetvelt in Unizo. “Vooral gaan vragen: Zijn de prijzen gestegen, bent u er nu voor of tegen en uit de resultaten blijkt een dubbele verschuiving. De groep die groot voorstander was, die is verdubbeld en de groep die tegenstander was, is gehalveerd; dus daaruit concluderen wij dat de grote meerderheid voorstander is van het afrondingsproject en van het wegwerken van 1 en 2 centjes.”

Niet alleen de consument lijkt te kunnen leven zonder 1 en 2 eurocentjes in zijn portemonnee, ook de handelaars zien er heel wat voordelen in om de muntjes af te schaffen.

“De voordelen, dat was voor ons vooral qua verwerking aan de kassa dat dat een stukje vlugger ging, zodat de mensen niet moesten gaan prutsen in de portemonnee om die centjes er uit te halen,” zegt handelaar Geert Kerkhove. “En ten tweede dat wij minder centjes moeten gaan afhalen op de bank, want wij moeten 2 maal per week centjes gaan halen. Dus dat gewicht verminderde om te transporteren.”

Een commissie met vertegenwoordigers van handelaars- en consumentenorganisaties, de nationale bank en de federale overheidsdiensten Financiën en Economie moeten minister Reynders advies geven over een eventuele afronding. Unizo hoopt dat dat zo snel mogelijk gebeurt.

Karel Van Eetvelt: “Wat mij betreft, mag het morgen. Ik kijk een beetje naar Nederland, dat een goed voorbeeld geweest is. Daar heeft het ongeveer 2 maanden geduurd tot het afronden van het project voor het invoeren van het systeem nationaal. Ik hoop dat de Belgische regering beter kan, en het sneller kan.”

Fedis, de Belgische federatie van distributie reageert terughoudend, en vraagt eerst verder grondig overleg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier