8 sp.a’ers stappen uit partij. Meerderheidscoalitie gebroken? (UPDATE)

Redactie KW

Schepen Karl Debuck en zeven andere sp.a-leden stappen uit de partij. Dat doen ze uit onvrede met de beslissing van sp.a West-Vlaanderen om binnenkort Debuck en OCMW-voorzitter Claude Vancoillie uit de partij te zetten. Voor Debuck is de procedure zelfs al opgestart. Maar hij wil de beslissing van de commissie niet afwachten.

Er zit al langer een haar in de boter bij de Menense sp.a, ook de partij van burgemeester Gilbert Bossuyt. Maandenlang was er gekibbel over de OCMW-begroting. Vijf socialisten wilden het OCMW-jaarbudget optrekken van 7 naar 9 miljoen euro, maar partijgenoot én burgemeester Gilbert Bossuyt wilde daar niet van weten.

Vande Lanotte

Door de interne tegenstellingen binnen de sp.a raakte de begroting meermaals niet gestemd. Maar na lang wachten keurden de meerderheidspartijen sp.a, CD&V en N-VA de OCMW-begroting toch goedgekeurd. Er volgden nog enkele incidenten die de breuk binnen de partij nog meer blootlegde. Johan Vande Lanotte kwam nog onderhandelen, maar ook dat haalde niets meer uit.

Onafhankelijken

Debuck blijft op post als schepen, en zetelt voortaan als onafhankelijke. Ook de andere gemeenteraadsleden en OCMW-raadsleden die opstappen, blijven zetelen als onafhankelijke.

Meerderheid wordt minderheid?

Het opstappen uit de sp.a van schepen Debuck en de vier gemeenteraadsleden betekent dat het aantal sp.a-raadsleden van 12 naar 7 wordt teruggeschroefd. Hierdoor haalt de meerderheidscoalitie niet langer de meerderheid. De sp.a met 12 verkozenen vormde samen met 7 CD&V-verkozenen een meerderheid van 19 tegen 12. In de ‘nieuwe raad’ slinkt de meerderheid naar 14 raadsleden . Ook in de OCMW-raad haalt de meerderheidscoalitie het overwicht niet. Vorige week werd de zwaarzieke voorzitter Vancoillie daar al vervangen door co-voorzitters en partijgenoten Dirk Sileghem en Heidi Demeulenaere.

(BS/JPT)

Meer in het nieuws op WTV van woensdag 23 juni.

En in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Leie) van vrijdag 25 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier