700 kinderen en studenten ontwerpen droommachines

Redactie KW

Zes lagere scholen, acht technische scholen en één hogeschool uit het zuiden van West-Vlaanderen gaan samen ‘droommachines’ uitvinden, ontwerpen en realiseren. Dat gebeurt onder de naam My Machine. Aan het project, dat over drie jaar loopt, werken 700 kinderen en studenten mee.

Het project is een initiatief van het Streekfonds West-Vlaanderen, de intercommunale Leiedal en Hogeschool West-Vlaanderen, departement PIH.

Het werd woensdag 22 oktober voorgesteld in de stedelijke basisschool in Harelbeke. Studenten van het PIH waren er te gast en overlegden er met leerlingen van de diverse leerjaren over ideeën voor droommachines. Zo opperde een van de leerlingen het voorbeeld van een trilbed. ,,Ik sta niet graag op ‘s ochtends en een trilbed zou dat nogal wat makkelijker maken”, vond Jarne Kesteloot van het zesde leerjaar. Of de studenten van het PIH ook zo’n trilbed zullen ontwerpen, is nog niet zeker. De ideeën van de kinderen worden uiteindelijk geselecteerd. De PIH-studenten ontwerpen dan de droommachine en sturen vervolgens naar technische scholen, waar leerlingen de ontwerpen realiseren.

Met Vlaamse steun

De Vlaamse regering is in elk geval geïnteresseerd in het hele project. Er is 250.000 euro ter beschikking gesteld én er wordt naar uitgezien om het project ook elders in Vlaanderen te laten starten. Ook vanuit het buitenland is er heel wat belangstelling. Zo willen ze in het noorden van Duitsland het project in meer dan 700 scholen laten starten. Maar de initiatiefnemers bij ons willen, voor ze het idee exporteren, kijken hoe het hier loopt en pas daarna wordt beslist of het ook naar elders wordt uitgevoerd.

Het project loopt onder de naam My Machine en is voor de hele Benelux al gedeponeerd en beschermd.

Meer over het project My Machine, met reacties van studenten, leerlingen en initiatiefnemers in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 24 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier