7 dure roofvogels gestolen bij hobbyvalkenier Thierry Kints

Redactie KW

Thierry Kints (43) uit Waregem is de wanhoop nabij. De hobbyvalkenier werd in enkele weken tijd zeven van zijn twaalf dure roofvogels gestolen.

Twee dieren kreeg hij al terug via het vogelopvangcentrum Wild Life Help in Beernem, nadat de politie ze daar had afgeleverd. Begin van de week kon Kints nog net een nieuwe diefstal verijdelen.

Thierry Kints uit de Nokerseweg in Waregem heeft als hobbyvalkenier een passie voor roofvogels. Hij kweekt de dieren om er demonstraties mee te geven in onder andere scholen, rusthuizen en bij andersvalide kinderen. Maar intussen schieten er van zijn verzameling van twaalf maar vijf meer over.

„De persoon die al zeven van mijn vogels stal moet zeker iemand zijn die mijn woning en tuin goed kent”, zegt de onfortuinlijke valkenier. Noch mijn vogels noch mijn honden hebben mij al gealarmeerd, wat ik heel verdacht vind.”

Het mag dan al om roofvogels gaan, de dieren kunnen zich in de vrije natuur geenszins verhelpen omdat ze altijd in gevangenschap hebben geleefd. Daardoor zijn ze ten dode opgeschreven.

Camerabewaking

Thierry wil dat er snel werk van gemaakt wordt om bij roofvogels net als bij honden een chip in te planten. „In Wallonië is dat al de regel. Vlaanderen hinkt op dat vlak hopeloos achterop.”

Om de dief te kunnen ontmaskeren besloot de Waregemnaar dan maar om flessen aan nylondraad op te hangen in zijn tuin, maar ook dat systeem leverde tot dusver niet het gewenste resultaat op. „Nadat eind vorige week ook mijn oeraluil met een waarde van 1.700 euro verdween, stapte ik naar een bedrijf in Beveren-Leie dat gespecialiseerd is in camerabewaking. Ik ben van plan om mijn tuin te voorzien van de nodige camera’s om de dief zo snel mogelijk te identificeren.” (NSK)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Gaver) van 27 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier