650.000 euro premie voor restauratie Broeltorens Kortrijk

Redactie KW

De Vlaamse regering maakt bijna 650.000 euro vrij voor de restauratie van de Kortrijkse Broeltorens. De totale kostprijs voor de restauratie van de iconen van Kortrijk bedraagt 1,3 miljoen euro. Provincie West-Vlaanderen betaalt 20%, Stad Kortrijk de rest. De werken starten in 2012.

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois bracht vanmorgen een bezoek aan Kortrijk. Tijdens de erfgoedwandeling maakte hij bekend dat de Vlaamse regering een premie van 648.971,43 euro toekent voor de restauratie van de Broeltorens. De renovatie betreft zowel het exterieur als het interieur van de torens. Na de renovatie krijgen de torens een nieuwe bestemming. De noordelijke toren zal dienst doen als expositieruimte, de zuidelijke toren wordt ingericht voor vergaderingen en als polyvalente ruimte.

Tijdens de erfgoedwandeling bezocht de minister ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Enkele weken geleden beloofde minister Bourgeois 393.346,32 euro voor de restauratie van de Gravenkapel.

Daarna trok het gezelschap naar het Begijnhof, dat Unesco Werelderfgoed is. OCMW-voorzitter Franceska Verhenne legde aan de minister uit wat zal gebeuren met de 1,2 miljoen euro subsidie die in december 2010 werd toegekend. “We voorzien een bezoekerscentrum in de Begijnhofstraat 2 en een kijkwoning binnen in het Begijnhof. Na de restauratie van de Sint-Annazaal wordt die op het gelijkvloers een begijnhofmuseum en op de verdieping een polyvalente ruimte voor socioculturele evenementen.” De aanbesteding van die restauratie gebeurt in juni dit jaar.

(MVM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 11 maart 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier