600.000 euro subsidies voor restauratie oud stadhuis van Mesen

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 600.000 € toe voor de restauratie van het voormalig stadhuis in Mesen. Dit mooie naoorlogse stadhuis, een ontwerp van architect Charles Patris, dateert uit de jaren ’20 en prijkt sinds 2010 op de lijst van beschermde monumenten. De restauratiewerken kaderen in de herbestemming van het gebouw tot cultuurhuis.

“Het prachtige gebouw heeft een verleden als rechtbank, belastingkantoor, woning en stadhuis. Nu wil het stadsbestuur er een cultuurhuis van maken, waarbij het onderdak zal bieden aan de gemeentelijke bibliotheek, het archief en een tentoonstellingsruimte,” aldus minister Bourgeois. “Op het gelijkvloers zal ook een infopunt ingericht worden met een permanente tentoonstelling over de “Groote Oorlog”. Een mooi voorbeeld van herbestemming dus.”

Wederopbouw

Het voormalig stadhuis van Mesen is een typisch voorbeeld van wederopbouwarchitectuur van na de Eerste Wereldoorlog waarbij systematisch teruggegrepen wordt naar traditionele architectuurstijlen en vormen.

Eerder kreeg het stadsbestuur ook een toerismesubsidie van 147.000 € voor de uitbouw van een toeristisch infopunt in het voormalig stadhuis. De bedoeling van het infopunt is de toerist te bereiken om de voormalige frontstad verder te ontdekken. Via de tentoonstelling kan de bezoeker meer diepgaande informatie verkrijgen over het Mesens oorlogsverhaal.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier