60 procent van mestverwerkingsbedrijven bevindt zich in West-Vlaanderen

Redactie KW

De mestverwerkingscapaciteit is in Vlaanderen het afgelopen jaar sterk gestegen. Momenteel wordt er in Vlaanderen 19,7 miljoen kilogram stikstof uit dierlijke mest verwerkt. Dat is 3,4 miljoen kilogram stikstof meer in vergelijking met 2007. Dat blijkt woensdag uit de jaarlijkse enquête van het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM).

Van de 19,7 miljoen kilogram verwerkte stikstof uit dierlijke mest, wordt bijna 12 miljoen gerealiseerd door export en verwerking van pluimveemest en ruim 7 miljoen kilogram stikstof via de verwerking van varkensmest.

De stijging van de mestverwerking met 3,4 miljoen kilogram stikstof wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de verwerking van varkensmest, vooral dankzij de sterke toename van het aantal biologische mestverwerkingsinstallaties. De verwerking en export van pluimveemest blijft in 2008 constant.

Vlaanderen telt vandaag 131 operationele mestverwerkingsbedrijven, waarvan 60 procent zich in West-Vlaanderen bevindt. In totaal gaat het om 94 vaste installaties, ingepland in agrarisch gebied.

De mestverwerkers en exporteurs hebben eind vorig jaar hun eerste mestverwerkingscertificaten voor verwerking en export van mest in 2007 ontvangen. “Positief is dat er voldoende mest verwerkt is om de drempel van 13 miljoen kilogram stikstof ruimschoots te halen”, aldus VCM.

Die drempel van 13 miljoen kilogram stikstof is opgelegd door het Vlaams mestdecreet. Indien deze drempel bereikt wordt, kan de veestapel op bedrijfsniveau worden uitgebreid. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier