60 procent meer wanbetalers volgens West-Vlaamse bouwsector

Redactie KW

West-Vlaamse bouwbedrijven hebben beduidend minder werk door de economische crisis dan enkele maanden geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van Bouwunie dat vrijdag werd voorgesteld in Roeselare. Onder meer slechte betalers, minder getekende offertes en verschuivingen naar het zwartwerkcircuit vormen een rel gevaar voor de sector. Bouwunie pleit voor maatregelen.

De helft van de ondervraagde bouwbedrijven in West-Vlaanderen zegt minder of zelfs helemaal geen ondertekende offertes meer binnen te krijgen. Vijftien procent kreeg al annulaties binnen van bevestigde werken.

Bijna de helft zegt ook een verschuiving te zien van de opdrachten die ze normaal zelf uitvoeren naar het doe-het-zelfcircuit en dat van de zwartwerkers. Zowat zestig procent merkt een toename van het aantal slechte betalers. Een kwart van de bouwondernemers schrapt geplande investeringen en een derde heeft aanwervingsplannen voor nieuwe medewerkers in de koelkast gestopt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de bouwsector krimpt in de kustprovincie. Het aantal starters verminderde in 2008 met 10 procent, het aantal faillissementen steeg met hetzelfde cijfer.

Bouwunie pleit voor een aantal maatregelen, zoals een nog verregaandere verlaging van de btw voor alle bouwwerken, fiscale voordelen voor een nog uitgebreider pakket van energiebesparende investeringen en de herinvoering van de dienstencheques die enkele jaren geleden een groot succes waren.

Bouwunie vraagt ook de invoering van een belastingvermindering voor klanten die een regulier bouwbedrijf onder de arm nemen voor werken aan hun woning. Tot slot benadrukt de Bouwunie dat vastgoed een slimme belegging blijft en investeren in een eigen woning op lange termijn rendeert. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier