6 West-Vlamingen in Di Rupo I

© LESOIR
Redactie KW

In de nieuwe regering zitten 4 of eigenlijk 6 West-Vlamingen als we de uitgeweken Steven Vanackere en Monika De Coninck meetellen. De andere excellenties zijn Johan Vande Lanotte, Vincent Van Quickenborne en nieuwkomers Hendrik Bogaert en John Crombez. Met die zes posten is West-Vlaanderen goed bedeeld.

De voorzitters van de zes partijen zijn het eens geraakt over het aantal ministers en staatssecretarissen in de regering-Di Rupo I. Er komen 13 ministers en 6 staatssecretarissen.

CD&V

CD&V levert twee ministers, twee staatssecretarissen en de Senaatsvoorzitter. De post van minister van Financiën gaat naar oud Wevelgemnaar Steven Vanackere, die ook vicepremier wordt. Pieter De Crem blijft op defensie. Hendrik Bogaert uit Jabbeke wordt staatssecretaris van Ambtenarenzaken en Servais Verherstraeten krijgt Institutionele hervormingen. Sabine de Bethune uit Kortrijk blijft voorzitter van de Senaat.

Open VLD

Open VLD mag twee ministers en een staatssecretaris naar de regering-Di Rupo I sturen. Annemie Turtelboom krijgt Justitie en Vincent Van Quickenborne uit Kortrijk wordt bevoegd voor Pensioenen. Hij is ook vicepremier.

SP.A

Ook de SP.A krijgt twee ministers en een staatssecretaris. Boegbeeld Johan Vande Lanotte uit Oostende wordt vicepremier bevoegd voor Economie en Consumentenzaken. Vlaams parlementslid John

Crombez, ook uit Oostende, wordt staatssecretaris voor Fraudebestrijding. En eigenlijk is Monica De Coninck, de nieuwe minister van Werk, ook van, West-Vlaamse komaf. Ze woont weliswaar in Ekeren, maar is een uitgeweken Oostendse, die tot ze naar de Gentse universiteit ging, school liep in West-Vlaanderen, onder andere in Heist en in Blankenberge.

De volledige regering Di Rupo I

Steven Vanackere wordt CD&V-vicepremier en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken.

Didier Reynders wordt MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken.

Johan Vande Lanotte wordt SP.A-vicepremier en minister van Economie, Consumenten en Noordzee.

Vincent Van Quickenborne wordt Open Vld-vicepremier en minister van Pensioenen.

Joelle Milquet wordt cdH-vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken.

Laurette Onkelinx wordt PS-vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen.

Sabine Laruelle (MR) wordt minister van Middenstand, Kmo’s, Zelfstandigen en Landbouw.

Pieter De Crem (CD&V) wordt minister van Landsverdediging.

Paul Magnette (PS) wordt minister van Overheidsbedrijven, Wetenschapsbeleid en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden.

Annemie Turtelboom (Open Vld) wordt minister van Justitie.

Olivier Chastel (MR) wordt minister van Begroting en Administratieve Vereenvoudiging.

Monica De Coninck (SP.A) wordt minister van Werk.

Melchior Wathelet (cdH) wordt staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de Eerste Minister.

Philippe Courard (PS) wordt staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico’s, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Servais Verherstraeten (CD&V) wordt staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de Eerste Minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de Minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken.

Maggie De Block (Open Vld) wordt staatssecretaris voor Asiel, Immigratie en Maatschappelijke Integratie, toegevoegd aan de Minister van Justitie.

Hendrik Bogaert (CD&V) wordt staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten, toegevoegd aan de Minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken.

John Crombez (SP.A) wordt staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en de fiscale fraude, toegevoegd aan de Eerste Minister.

6 West-Vlamingen in Di Rupo I

Bekijk hier een langer interview met Vincent Van Quickenborne

6 West-Vlamingen in Di Rupo I

Bekijk hier een langer interview met Johan Vande Lanotte

6 West-Vlamingen in Di Rupo I

Bekijk hier een langer interview met Steven Vanackere

6 West-Vlamingen in Di Rupo I

Bekijk hier een uitgebreid interview met Monica De Coninck

6 West-Vlamingen in Di Rupo I

Bekijk hier een langer interview met John Crombez

Meer over dit onderwerp in de Krant van West-Vlaanderen en vanavond in de journaals van FOCUS en WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier