6 artsen en 2 verplegers voor de rechter voor overdosis morfinepleisters

Redactie KW

Zes artsen uit Brugge en Oostende moeten zich binnenkort voor de correctionele rechtbank van Brugge verantwoorden voor de dood van een patiënt. In maart 2001 werd een 39-jarige man dood teruggevonden met 8 morfinepleisters op zijn lichaam.

De artsen worden vervolgd omdat ze die pleisters onnodig zouden voorgeschreven hebben. Ook twee verplegers staan terecht voor schuldig verzuim.

De man was door omstandigheden aan lager wal geraakt. Hij was dakloos en samen met zijn vriendin werd hij opgevangen in een instelling in Oostende. Door hevige pijnen raakte de man psychiatrisch gestoord en zocht verschillende artsen op. Die schreven hem Durogesic voor, een morfinepleister om de pijn te verzachten. De man raakte echter verslaafd aan het medicijn. Op 9 maart 2001 plakte hij 8 morfinepleisters op zijn lichaam, met de dodelijke afloop.

Na onderzoek kwamen de speurders, via verschillende apothekers, bij de artsen terecht. Zij hadden de morfinepleisters voorgeschreven. Volgens de wetsdokter was er onvoldoende communicatie tussen de verschillende artsen.

De artsen die terechtstaan hebben een uitstekende reputatie. Onder meer het hoofd van de Pijnkliniek en één van zijn medewerkers van het AZ Sint-Jan in Brugge moeten zich voor de rechtbank verantwoorden. Ook het toenmalige hoofd van de dienst psychiatrie en zijn toenmalige assistent van het AZ worden gedagvaard.

“De artsen valt niks te verwijten”, zegt advocaat Frédéric Coryn, die één van de artsen verdedigt. “Die patiënt klaagde over chronische pijnen. Maar pijn is heel subjectief. Ze hebben ter goeder trouw gehandeld. De man vroeg aan verschillende artsen om de pleisters voor te schrijven, waarschijnlijk nog aan veel meer dokters dan er nu gedagvaard worden. Het was natuurlijk niet de bedoeling om alle pleisters tegelijk te plakken.”

Ook de huisarts uit Brugge en Oostende moeten aan de rechtbank verantwoording afleggen. De zaak werd deze week ingeleid voor de rechtbank van Brugge, maar werd meteen uitgesteld naar 6 oktober. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier