58 kandidaten op wachtlijst buitenschoolse opvang

Redactie KW

Op vraag van CD&V-fractieleider Kristof Vermeire werd tijdens de gemeenteraad van maandag 17 november uitvoerig stilgestaan bij de werking van de buitenschoolse opvang (BKO) en de nieuwe zomerwerking ZWIB. Schepen voor sociale zaken Doris Vermoortel greep de gelegenheid aan om een verdere uitbreiding van de opvangmogelijkheden te bepleiten.

Bredene wil volgens schepen Doris Vermoortel volgend jaar al het aanbod opvangplaatsen voor de leeftijdsgroep 0 tot 2,5 jaar gevoelig optrekken. „De wachtlijst voor deze categorie groeit de laatste weken weer alarmerend aan (er is momenteel sprake van een 58 kandidaten, red.). In Bredene zijn geen zelfstandige onthaalouders of mini-crèches actief zodat ouders voor de (formele) opvang van hun baby’s en peuters volledig op de gemeentelijke onthaaldienst aangewezen zijn. Recent hebben we dan ook een oproep gelanceerd naar nieuwe kandidaat-onthaalouders”, aldus Vermoortel.

“Ouders zijn de laatste jaren steeds vaker afhankelijk van professionele kinderopvang. Beide ouders gaat uit werken en de grootouders zijn vaak zelf nog actief of wonen niet in de buurt. Hierdoor wordt het moeilijk om de precieze nood aan kinderopvang goed in te schatten.”

“Toch denken we dat we met gerichte ingrepen de allerjongste leeftijdsgroep stilaan volledig kunnen bedienen. Voor de oudere kinderen ligt dat moeilijker. De BKO uitbreiden is in ieder geval zowel financieel als praktisch onhaalbaar. Gelukkig kunnen we vanaf dit jaar de capaciteit tijdens de vakantieperiodes tijdelijk uitbreiden. Deze zomer hadden we met het Zwib zo 100 plaatsen extra veil. Tijdens kortere vakanties kunnen we uitbreiden met 25 extra plaatsen. Het zijn alvast twee pistes die we ook de komende jaren willen bewandelen”, besloot Vermoortel. (MM)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 21 november 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier