500-tal varkenskadavers brand Roesbruggestraat pas dinsdag opgehaald

Redactie KW

Een uitslaande brand in de varkensstallen van het landbouwbedrijf in de Roesbruggestraat heeft maandagmorgen 15 juni het leven gekost aan een 500-tal zeugen en biggen. “Een ramp”, aldus de landbouwer.

De oorzaak van de brand is wellicht een kortsluiting. “De elektriciteit in de stallen was uitgevallen. Na enkele mislukte pogingen kon ik de hoofdschakelaar weer aanleggen, maar toen ik voor het raam passeerde zag ik binnen niets dan rook”, aldus Frans Maeyaert. Nadien brak er brand uit. De vlammen sloegen over van de zeugenstal naar de biggenafdeling. Een 100-tal zeugen en vier keer zoveel biggen stikten of liepen zware brandwonden op van neervallende balken en isolatiemateriaal. Zij werden door de veearts met een dodelijk spuitje uit hun lijden verlost. In een tiental minuten was alles voorbij. De brandweerkorpsen van Zuid IJzer, Veurne en Lo-Reninge kwamen ter plaatse.

‘s Namiddags kwam de Civiele Bescherming helpen om de honderden kadavers uit de zwartgeblakerde stallen te halen en ze buiten op het erf te leggen. Dat het afvalverwerkende bedrijf Rendac liet weten, pas op dinsdag de dieren te kunnen ophalen om ze naar het vilbeluik te voeren, maakte het voor Frans Maeyaert en zijn vrouw Maria Degadt extra pijnlijk. (MMA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier