50 kaarsjes en massaspektakel voor jarige scouts

Redactie KW

Pal voor het stadhuis siert al enkele dagen een opmerkelijke sjorconstructie de Grote Markt. Reden van dit letterlijke getouwtrek is de vijftigste verjaardag van scoutsgroep Gulden Vlies, de jongste van de drie scoutsgroepen die Kortrijk telt.

Het idee voor deze jeugdvereniging kwam van seminaristen Luk Franckx en André Delobelle. Zij wilden een scoutsgroep voor leerlingen van het Atheneum. Zowel het college als de Sint-Jozefschool had met respectievelijk Willem van Saeftinghe en Ridders OLV Groeninghe al een eigen scoutsgroep.

Koffiemerk

Het waren uiteindelijk Guy De Geest en Pieter Devriese die scouts Gulden Vlies mochten boven de doopvont houden. De initiatiefnemers wilden een naam in de sfeer van 1302 en kwamen uit bij Gulden Spoor. Toen bleek dat er al een koffiemerk met deze naam bestond, werd uiteindelijk voor Gulden Vlies gekozen.

Luc Vanlaer, student aan Sint-Lucas in Gent, ontwierp het eerste groepsschildje. Gulden Vlies startte met een tak Jongverkenners, later volgden de Welpen en de Verkenners. De vereniging was meteen een schot in de roos. Na een jaar groeide de groep al van acht naar 80 leden. Op vandaag heeft de scoutsgroep alle takken van Kabouters tot Jin, die een onderkomen vinden aan de Bruyningestraat 56c.

Massaspektakel

Naast de sjorconstructie werd de 50ste verjaardag vrijdagavond gevierd op de Grote Markt met een massaspektakel waaraan alle leden deelnamen en een receptie, aangeboden door de stad, gevolgd door een gezellig samenzijn in de feesttent. Gisterenavond was het oc van Aalbeke de plaats van de afspraak voor een groot reüniefeest voor alle ex-leiders en leidsters.

Op het programma stond onder meer een groot café, buffet met typische scoutshapjes, muziek en dans van de sixties tot nu en een foto- en rariteitententoonstelling. Heel wat oud-leiders en leidsters haalden voor de gelegenheid hun uniform nog eens van onder het stof.

Meer info op www.scoutsguldenvlies.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier