5 jaar geleden verloor Vanessa Jodts haar man ex-wielerprof Stive Vermaut

Redactie KW

Door hartritmestoornissen moest Stive Vermaut eind 2002 een punt achter zijn carrière zetten. Op zondag 13 juni 2004 werd de Torhoutenaar onwel tijdens een gezapig fietstochtje. De ex-wielerprof overleed twee weken later op 28 juni. Hij was amper 28 jaar.

„In deze periode speelt de film zich telkens opnieuw af”, opent Stive Vermauts weduwe Vanessa Jodts (32). „Na Stives overlijden had ik het natuurlijk niet gemakkelijk. Mijn bestaansreden was weggevallen. Gelukkig was Emmy er nog. Voor haar stond ik toch nog op.” Op het ogenblik dat Stive overleed, was Vanessa zes maanden zwanger. In september 2004 werd Jelle geboren. „Jelle heeft zijn vader nooit gekend, maar toch is het ook voor hem soms lastig. Voor Vaderdag heeft hij een schilderij van zijn vader gemaakt dat we naar het kerkhof gebracht hebben.”

Vanessa werkt nu als loketbediende bij Bond Moyson in Torhout. Vijf jaar al gaat de Torhoutse als alleenstaande moeder door het leven. „Ik heb iemand leren kennen, maar we doen het heel rustig aan, want ik heb het nog dikwijls moeilijk”, vertelt ze. Naar wielerwedstrijden gaat Vanessa niet meer. Maar voor de Omloop van de Westhoek voor elite zonder contract en beloften in Ichtegem maakt ze wel een uitzondering. Die wedstrijd werd in 2005 omgedoopt tot Memorial Stive Vermaut.

„Ik ben blij dat KVC Ichtegem Sportief die koers organiseert. Op die manier denken de mensen nog eens aan Stive”, zegt ze dankbaar. „Stives moeder gaat altijd mee naar de Memorial. Ook voor haar is dat nog altijd moeilijk. Twee maanden voor haar zoon stierf, had ze haar man al aan kanker verloren.”

Misschien verschijnt er over enkele jaren opnieuw een Vermaut in het peloton. „Jelle zegt dikwijls dat hij coureur zal worden. Als het zover komt, zal ik hem niet tegenhouden, maar ik zal hem wel eerst grondig laten onderzoeken”, benadrukt Vanessa. (Klaas De Gruyter)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 26 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier