41 banen op de tocht bij DD trans in Zeebrugge

Redactie KW

Bij DD trans in Zeebrugge wil de directie het personeelsbestand terugdringen met 41 banen.

Het transportbedrijf wil de internationale transportactiviteiten afstoten omdat ze niet meer rendabel zijn. DD trans wil zich dus gaan concentreren op de regionale transportactiviteiten. Bij de onderneming werken een 70-tal chauffeurs, 8 mecaniciens en een 20-tal bedienden.

Wet Renault

“Wij willen in samenspraak met de werknemersvertegenwoordigers maximaal inzetten op een vrijwillige vertrekregeling in het kader van een sociaal plan voor de chauffeurs. Indien er onvoldoende kandidaten voor vrijwillig vertrek zouden zijn, zullen wij met de werknemersvertegenwoordigers zoeken naar alternatieve maatregelen om naakte ontslagen te vermijden” aldus Christine De Dijcker en Mark Lanckriet, gedelegeerd bestuurders van DD trans in een perscommuniqué.

Polen

De ontslagronde is volgens de socialistische vakbond BTB te wijten aan de goedkopere loonkosten in Polen. “Er worden nog 34 chauffeurs behouden voor 25 trekkers”, meldt Renaud Vermote van BTB-ABVV. “Dat wil zeggen dat bij DD trans van het grote bedrijf dat het ooit was nu nog maar een klein deeltje overblijft.” De reden is duidelijk volgens Vermote. “De laatste vijf jaar werden langere ritten en grotere opdrachten uitbesteed aan de Polen van Baltic Trans, die onder dezelfde groep vallen als DD trans. Dat heeft uiteraard te maken met de loonkosten. Voor korte afstanden en speciale transporten, zoals vloeistoffen, blijven de activiteiten wel rendabel”, duidt de vakbondsman.

Wet Renault

De vakbond wil nu proberen een extra ontslagvergoeding uit de brand te slepen vanaf 10 januari. Dat is de datum waarop de procedure in gang wordt gestoken. “Het is het enige wat wij kunnen doen. We zijn al blij dat het personeel weet waar het aan toe is voor de eindejaarsfeesten, want DD trans plande ons pas na nieuwjaar zijn intenties duidelijk te maken.”

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier