400.000 euro voor bewaren ruïne van Vredesmolen in Klerken

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van ruim 400.000 euro toe voor de instandhouding van de ruïne van de voormalige graan – en oliemolen in de Molenweg in Klerken. De molen, ook wel Vredesmolen genoemd, staat sinds 1999 op de lijst van beschermde monumenten.

“Deze ruïne is een zeldzaam restant van een in 1879 gebouwde stenen stellingmolen,” aldus minister Bourgeois. “Tijdens WO I deed de molen dienst als Duitse observatiepost maar hij werd in 1918 zwaar beschadigd door beschietingen. Hij is een materiële getuige van de strategische rol die deze en andere windmolens van de frontstreek in ’14-’18 opgedrongen kregen.”

Uniek oorlogsrelict

Een eerste restauratiefase, waarbij vooral dringende instandhoudingswerken zijn uitgevoerd, vond plaats in 2008-2009. Het doel van de tweede fase is de restauratie en conservatie van de molen in zijn huidige toestand als oorlogsruïne. Het herstel van het metselwerk is hierbij essentieel om het voortbestaan van dit unieke oorlogsrelict te verzekeren. Er wordt een nieuwe structuur ingebracht om de standzekerheid definitief te garanderen, de aansluitende maalderij wordt in ere hersteld en de Duitse schuilkelder wordt opnieuw opgebouwd.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier