40 procent West-Vlaamse ondernemingen kampt met tijdelijke werkloosheid

Redactie KW

Volgens Voka West-Vlaanderen kampt 40 procent van de West-Vlaamse ondernemingen met tijdelijke werkloosheid. Toch blijft meer dan de helft van de bedrijven zijn geplande investeringen uitvoeren. Er blijven ook vacatures beschikbaar.

Volgens Voka West-Vlaanderen, de kamer van koophandel, is de crisis ook voor de West-Vlaamse ondernemers voelbaar. Uit een rondvraag bij een 60-tal bedrijfsleiders blijkt dat een kleine helft kampt met tijdelijke werkloosheid. Bij slechts een kleine helft is het orderboekje nog gevuld tot het eind van het jaar. En ondanks de terugval denken nog heel wat bedrijfsleiders aan aanwervingen en investeringen.

Vorige week toonde de conjunctuurbarometer van de Nationale bank, die onze economische toestand meet, een licht positieve trend. Voka West-Vlaanderen vroeg daarom aan een 60-tal bedrijfsleiders of ze daar vorige maand al iets van voelden. Duidelijk is dat de bestellingen terugvallen. De productiecapaciteit draait maar op halve kracht.

“West-Vlaanderen is geen eiland in deze geglobaliseerde wereld. We zijn erg industrieel en sterk gericht op investeringsgoederen. Nu koopt men geen investeringsgoederen meer en daar zijn we slachtoffer van,” zegt Jo Lybeer van Voka.

Investeringsgoederen zijn vaak machines voor de export. Vorig jaar zijn door Voka in januari zo’n 1500 oorsprongsattesten afgeleverd. Dit jaar waren dat er bijna 300 minder. Ook ruim 1 op de 4 ondernemers denkt aan herstructureringen.

En toch willen ruim de helft van de West-Vlaamse ondernemers hun geplande investeringen uitvoeren. Maar vaak liggen de banken dan dwars. En toch blijft Voka optimistisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier