40 jaar geleden vielen 63 doden bij vliegtuigcrash in Aarsele

Redactie KW

Zondag is het 40 jaar geleden dat in Aarsele een Brits passagiersvliegtuig crashte in een weide. De 63 inzittenden kwamen daarbij allemaal om het leven. Achteraf bleek dat het toestel aan metaalmoeheid leed, een scheur in de staart had het vliegtuig onbestuurbaar gemaakt. Wij blikken even terug met drie hulpverleners die die dag opgeroepen werden.

40 jaar na de crash weten deze hulpverleners nog altijd waar de Vanguard 951 op 2 oktober 1971 omstreeks 11u15 crashte. Het toestel was vertrokken van Londen en vloog naar Salzburg. Maar boven Aarsele sloeg het noodlot toe. Het toestel stortte te pletter in deze weide en sloeg een krater van wel 7 meter diep.

“Na 40 jaar is het wel bizar om die plaats terug te zien”, zegt brandweerman Robert Vermeersch. “Ik kan me nog precies voorstellen hoe het hier was, hoe dat vliegtuig uiteengespat was de cockpit in de grond zat, negen meter diep. Ik kan met dat nog goed voorstellen. En dan al die stukken. En ik herinner me de reacties van mensen. Ze hadden de ontploffing gehoord tot in Pittem en Meulebeke”.

Slachtoffers

Hulp kon niet meer baten, de 8 bemanningsleden en 55 passagiers waren allemaal dood. De brandweer en het rode kruis konden alleen de slachtoffers bergen en nieuwsgierigen op afstand houden.

“Van zodra het vliegtuig neergestort was, was iedereen overleden. Het enige wat we nog moesten doen, was lichaamsdelen verzamelen, in plastic zakken stoppen en etiketteren”, vertelt William Oosterlinck die destijds werkte als hulpverlener voor het Rode Kruis.

Herdenking

Op de begraafplaats van Aarsele ligt een deel van de slachtoffers begraven. Zondag is er hier een korte plechtigheid ter nagedachtenis van de slachtoffers. (BS)

Meer nieuws op WTV vanavond vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier