4 zeehondjes vrijgelaten in Koksijde

Redactie KW

Vanmorgen zijn in Koksijde vier zeehondjes vrijgelaten. Het gaat om dieren die in oktober en november vorig jaar uitgeput op het strand aanspoelden. Ze waren ondervoed en kampten met longproblemen. Het is de eerste keer dat er zeehonden in Koksijde worden vrijgelaten.

Niah, Splash, Missy en Kelly zijn weer kerngezond en krijgen de vrijheid. Toen ze aanspoelden, wogen ze 10 kilo. Nu wegen ze tussen de 40 en 54 kilo. Heel wat mensen kwamen kijken naar de vrijlating, voor de eerste keer in Koksijde.

“Het is de eerste keer omdat er zich hier sinds enkele maanden een kolonie gevormd heeft. Ze kunnen hier overwinteren. Ze zitten in een groepje samen en we hopen dat ze zich bij hen zullen voegen”, zegt Steve Vervaecke van Sea Life Blankenberge.

De kolonie zeehonden kan je in Koksijde geregeld zien. Ze komen altijd rusten op dezelfde golfbreker. “Er zijn hier geen natuurlijke zandbanken meer aan onze kust. Een paar honderd jaar geleden waren er zandbanken waar de dieren gingen slapen en uitrusten. Vandaag zijn die zandbanken weg, dus zoeken ze golfbrekers om te komen rusten”, zegt Steve Vervaecke.

Heel wat mensen die in de buurt wonen, komen elke dag een kijkje nemen. Sea Life vraagt om afstand te houden en zeker niet met honden dichtbij te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier