4 West-Vlaamse muziekclubs verkopen oordopjes

Redactie KW

In de 11 erkende Vlaamse muziekclubs kan je voortaan oordopjes kopen. Onze provincie telt vier van die muziekclubs: Cactus in Brugge. 4AD in Diksmuide, de Kreun in Kortrijk en zaal De Zwerver in Leffinge. Het verdelen van de oordopjes past in een grotere campagne die focust op het gehoor. De campagne loopt in samenwerking met de christelijke mutualiteit.

“Muziek moet plezant blijven, denk aan je oren”. Met die slogan is in muziekclub De Kreun in Kortrijk een campagne gelanceerd die het gebruik van oordopjes moet stimuleren. Want de loeiharde muziek die je hoort, niet alleen in muziekclubs, maar ook op festivals en in discotheken kan je gehoor permanent beschadigen.

50 cent

De Vlaamse muziekclubs tekenden eerder al een charter waarin ze beloven dat optredens nooit harder klinken 103 dB. Maar voortaan staan er ook blitse kauwgomballenbakken waaruit je een oordopje kan draaien. “Mensen kunnen een capsule uithalen voor 50 cent. Het zijn geen wegwerp oordopjes, maar wel herbruikbare. Als je die goed inbrengt heb je een demping 15 decibel”, zegt Marc Steens van vzw Clubcircuit.

Oorsuizen

Op een bijsluiter staat hoe je de oordopjes correct moet gebruiken. De muziekclubs krijgen voor de campagne steun van de christelijke mutualiteit. Dat ziekenfonds is al langer bezig met sensibilisatie rond gehoorproblemen. “1 op 5 van de Vlaamse jongeren heeft last van oorsuizen. Wij kunnen een aantal dingen meegeven aan het clubcircuit. Zo hebben we bijvoorbeeld een website rond het probleem”, zegt Veerle Aerts van de CM.

Terugbetaling

Uit studies blijkt dat amper 5 tot 10 procent van wie naar festivals, optredens of fuiven gaat oordopjes gebruikt. Op maat gemaakte oordopjes kosten al gauw 150 euro, maar de CM is van plan om die dure modellen vanaf volgend jaar deels terug te betalen. (LOR)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier