4 jaar cel geëist tegen skinheads die kleurling aanvielen

Redactie KW

Twee skinheads die in mei 2006 een 50-jarige kleurling uit Parijs en een vriend uit Turnhout aanvielen, moeten vier jaar naar de cel. Dat is de vordering die het openbaar ministerie dinsdag stelde voor de correctionele rechtbank in Brugge. In totaal staan vijf skinheads terecht voor de racistische daad. Voor de drie die niet hebben geslagen maar ook niet tussenkwamen, vordert het openbaar ministerie de maximum werkstraf van 300 uren. De rechtbank doet uitspraak op 24 november.

De vijf skinheads waren op 6 mei 2006 te gast op een feestje in café De Kastelein. Toen ze naar het stadscentrum trokken, kruisten ze op amper enkele honderden meter van het café de Franse kleurling en zijn vriend uit Turnhout. De twee werden zonder reden geslagen en geschopt. De 50-jarige man uit Parijs overleed later aan de gevolgen van een hersenletsel.

Na de feiten, ontstond algemeen protest tegen het zinloos geweld. Er werden diverse optochten en acties georganiseerd. Het café moest ook een tijdje dicht om de gemoederen te bedaren. De verdediging probeerde dinsdag tijdens de pleidooien de rechtbank te overtuigen dat er geen verband is tussen de slagen en de dood van het Franse slachtoffer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier