4 gezinnen van gevangenbewaarders moeten uit huizen aan gevangenis

Redactie KW

“De manier waarop Justitie en de Regie der Gebouwen ons behandelt, is onmenselijk. Ze drijven ons zomaar ons huis uit. Blijkbaar hebben gevangenen recht op een menswaardiger bestaan dan de gezinnen van gevangenbewaarders.” Aan het woord is de gepensioneerde rijkswachter Edmond Praet, wiens echtgenote Linda Godderis in het penitentiair centrum in Sint-Andries tewerkgesteld is. Vier gezinnen van gevangenbewaarders moeten opkrassen uit hun huizen in de Refugestraat, omdat Justitie er cursisten wil laten overnachten.

“Ik heb geïnformeerd naar de echte reden van die beslissing. Justitie zoekt bijkomende overnachtingsmogelijkheden voor cursisten. Af en toe komen cipiers in opleiding les volgen in de Brugse gevangenis. Die moeten ergens kunnen slapen vlakbij het penitentiair centrum. Bijgevolg worden de bewoners van vier huizen zomaar uit hun woning gezet ! Wij kregen het verzoek om onze woning volledig te ontruimen tegen uiterlijk 30 juni 2010.”

Edmond Praet werd naar eigen zeggen van ‘t kastje naar de muur gestuurd, toen hij zowel de Brugse gevangenisdirectie als de Regie der Gebouwen over zijn dossier interpelleerde : “De gevangenisdirecteur heeft drie redenen opgesomd waarom hij precies onze huizen wou. Ik heb die drie redenen kunnen weerleggen.”

Desondanks maakt de gewezen rijkswachter zich geen illusies : “Heeft het zin een dure advocaat in te schakelen en er een procedurekwestie van te maken ? De Regie der Gebouwen blijft oppermachtig, op den duur zullen wij toch het onderspit delven.” (Stefan Vankerkhoven)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 18 december 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier