38 jaar na busramp met zes doden een gedenkteken in Kortemark

Redactie KW

In Kortemark is een kruis geplaatst op de plaats waar 38 jaar geleden een schoolbus onder de trein belandde. 4 kinderen en twee volwassenen kwamen toen om het leven. De nabestaanden van de slachtoffers zijn blij dat er eindelijk een gedenkteken staat. Ze ijveren er al jaren voor. Na de ramp met bus met schoolkinderen in Zwitserland kwam alles in een stroomversnelling.

In Kortemark sloeg op 12 november 1974 het noodlot toe. Een bus met 4 schoolkinderen en een begeleider op weg naar school in Torhout werd tijdens het dwarsen van de sporen gegrepen door een trein. Dominiek Hemeryck was toen 12 en zag het allemaal gebeuren. “Ik stond daar te wachten aan de overkant. De bus kwam van daar. Hij heeft gestopt voor de eerste trein. Maar toen kwam er nog een trein en dat was fataal. Het was een gigantische vuurbal, ik hoorde getier, ik herinner me het nog heel goed.”

Nachtmerrie

De chauffeur van de bus, de begeleider en drie kinderen stierven ter plekke. Eén jongetje overleed een dag later in het ziekenhuis. Dominiek Hemeryck heeft nog altijd nachtmerries. Ook voor de toenmalige directeur van de school in Torhout was het een traumatische ervaring. Jean-Pierre Thuytten: “Ik heb die dag met de toenmalige Rijkswacht de identificatie van de lijken gedaan; Ik ben dan ook naar alle getroffen gezinnen geweest om het nieuws te melden. Het was een verschrikking. Ik word er nog wekelijks ‘s nachts mee geconfronteerd. Ik heb er nog altijd problemen mee.”

Ingrid Dehaese was twaalf toen en verloor haar 2 broertjes. Tot op vandaag heeft ze het er moeilijk mee, vertelt haar dochter. Dat er nu, 38 jaar later, met steun van het gemeentebestuur een gedenkkruisje komt, betekent heel wat voor de nabestaanden.

38 jaar na busramp met zes doden een gedenkteken in Kortemark

Bekijk hier de reportage

(ND/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier