36 jaar oude zaak van verdwenen sasmeester nog niet vergeten

Redactie KW

Zit de verdwenen sasmeester van Kachtem echt in het beton gegoten van de brug over het kanaal? Radio 1-reporter Ward Bogaert heeft een opmerkelijke documentaire gemaakt over één van de meest spraakmakende gerechtszaken van eind vorige eeuw. Sasmeester Marcel Coopman verdween spoorloos in 1974. Pol Maes, een vriend van de familie, werd lange tijd opgepakt maar uiteindelijk vrijgesproken.

Radiomaker Ward Bogaert is zelf van Izegem. Als kleine jongen hoorde hij van de mysterieuze verdwijning van Marcel Coopman, de sasmeester van Kachtem, die daar samen woonde met zijn Russische vrouw.

Marcel Coopman is het laatst gezien bij Pol Maes, een familievriend, een schrijnwerker uit Menen, hoofdverdachte nummer één. Ward Bogaert: “Pol Maes heeft altijd beweerd dat Marcel rond een uur of twee zijn atelier heeft verlaten. Zeggende dat hij een boodschap moest doen en dat Pol Maes niet bang zou zijn, dat hij wel zelf thuis zou raken.”

Maar daar kwam hij nooit aan. De zaak deed destijds veel stof opwaaien, in kranten en op tv. Een geldzaak, zeiden sommigen. Een vrouwenkwestie, volgens anderen. Pol Maes bekende de moord, maar trok later alles weer in en werd zelfs vrijgesproken op zijn proces, bij gebrek aan bewijs. Pol Maes is in 1990 verleden en zijn familie wil over de zaak niets meer kwijt.

Al die jaren later gaat het mysterie nog steeds over de tongen in Kachtem. “Ook nu wordt nog altijd verteld dat de sasmeester vast zit in het beton van de brug over het kanaal,” zegt de radiomaker.

(AD/BS)

Meer hierover in het journaal van WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier