31-koppige bende naar rechtbank verwezen voor massale diefstal van groentenbakken

Redactie KW

De raadkamer van Brugge heeft 31 mannen doorverwezen naar de correctionele rechtbank omdat ze gedurende tien jaar de blauwe groentebakken bij warenhuisketen Delhaize stalen en daarna opnieuw verkochten op veilingen. Op die manier werd meer dan een miljoen euro buitgemaakt.

Het gaat om de zogenaamde EPS-bakken, de typische blauwe bakken die op veilingen gebruikt worden. Je vindt ze in warenhuizen in de groenten- en fruitafdeling.

Tussen 2000 en vorig jaar heeft een 31-koppige bende
honderdduizenden van die bakjes gestolen bij warenhuisketen Delhaize. De bakken werden ‘s nachts gestolen nog voor ze konden opgehaald worden door een gespecialiseerde firma. Daarna werden die opnieuw verkocht op veilingen. Een bakje is 3,86 euro waard. Op die manier werd zeker een miljoen euro buitgemaakt, wat wil zeggen dat zeker 250.000 bakjes gestolen werden.

Er zijn meer dan 100 diefstallen bekend verspreid over
Delhaize-vestigingen in het hele land. De bende, 28 Turken en 3 Belgen, was heel goed gestructureerd. Er was één Turkse leidersfiguur die alle winst opstreek. De dieven moesten het doen met ongeveer 150 euro per nacht dat ze op dievenronde gingen. Er zijn ook drie Belgische chauffeur gedagvaard. Zij reden in opdracht van Delhaize en vertelden de dieven in welke vestigingen ze de groentebakken makkelijk konden stelen.

Nog voor de zomer zal de bende zich voor de correctionele rechtbank in Brugge moeten verantwoorden. Ze worden vervolgd voor diefstal met braak, bendevorming en lidschap van een criminele organisatie. De leider riskeert een maximumstraf van vijf jaar.

Delhaize vraagt voorlopig 1 euro provisionele schadevergoeding
omdat het totaal verlies nog niet begroot is. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier