309 nieuwe beheerovereenkomsten in West-Vlaanderen

Redactie KW

Op vraag van Vlaams parlementslid Sabine Poleyn uit Zwevegem zal minister Joke Schauvliege onderzoeken of landbouwers in uitbreidingszones van natuurreservaten opnieuw natuurbeheerovereenkomsten kunnen afsluiten. Zo zou de landbouw rond de Uitkerkse polders erkend worden in haar waarde voor natuur.

Vandaag zijn er in Vlaanderen 3 915 landbouwers die een beheerovereenkomst hebben. Hierdoor wordt bij voorbeeld een kleine 19.000 hectare beheerd met een beheerovereenkomst “water” die zorgt voor een verminderde bemesting in kwetsbaar gebied. West-Vlaanderen scoort met 309 of 27% van de nieuwe beheerovereenkomsten in 2012 het sterkst in Vlaanderen, Antwerpen het zwakst met 134. In West-Vlaanderen hebben vooral de beheerovereenkomsten “kleine landschapselementen” en “perceelsrandenbeheer” succes, “akkervogelbeheer” het minst. De VLM zal dit jaar een visie en een plan van aanpak uitwerken om de beheerovereenkomsten meer zichtbaar te maken voor de maatschappij en het draagvlak voor het instrument te vergroten.

Natuurreservaten

Echter, niet alle grond in landbouwgebruik kan in aanmerking komen voor beheerovereenkomsten. Zo kunnen beheerovereenkomsten sinds 2008 niet meer gesloten worden binnen de uitbreidingszone van een natuurreservaat. Sabine Poleyn ziet een sprekend voorbeeld in de uitbreidingszone meer dan 200 ha rond het natuurgebied van de Uitkerkse polders. Hoewel net daar perceelsrandenbeheer akkervogels -één van de troeven van de Uitkerkse polders – zou kunnen aantrekken, werden de beheerovereenkomsten met de landbouwers niet hernieuwd. Zo blijken in Vlaanderen 343 objecten niet hernieuwd.

Minister Schauvliege is zich bewust van deze problematiek binnen de uitbreidingszones van natuurreservaten en toont zich bereid te laten onderzoeken welke beheerovereenkomsten binnen deze gebieden eventueel mogelijk zijn zonder in concurrentie te treden met het aankoopbeleid in bepaalde van die gebieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier