300 vrijwilligers betrokken bij operatie Storm Tide

Redactie KW

De grootscheepse legeroefening onder de naam operatie Storm Tide gaat in Oostende niet onopgemerkt voorbij. Dinsdagavond laat was er in het stadscentrum en in de buurt van het stadhuis nog oorverdovend zwaar geschut te horen. Ook de Koninklijke villa is bestormd. De agustagevechtshelikopters vliegen rond en in de nieuwe koerswijk, een rustige woonbuurt, hebben zo’n 40 Spaanse militairen vanmorgen 4 Oostendse burgers bevrijd die door rebellen werden gegijzeld.

Er zijn zo’n 300 inwoners van Oostende als vrijwilliger betrokken in de operatie. Sommigen onder hen moeten in hun huis gijzelaar spelen. De rebellen maken van het huis een versterkte burcht. Ondertussen worden ze benaderd door Spaanse infanteristen die de gijzelaars gewapend willen bevrijden.

Na een vuurgevecht starten onderhandelingen tussen bevrijders en rebellen. Tot een echte bestorming van het huis komt het niet. De rebellen vluchten en de vier gijzelaars moeten door vijandelijk gebied begeleid worden naar de luchthaven. Op straat kijken de buurtbewoners toe. Voor de gijzelaars is het een avontuur.

Alle oefenscenario’s zijn zo realistisch mogelijk. Belgische para’s worden meestal ingeschakeld om landgenoten in vijandelijke gebieden te bevrijden. De meeste mensen in Oostende zijn goed op de hoogte. Ondanks het zwaar geschut, zelfs bij duisternis, is blijkbaar niemand op het verkeerde been gezet. Bij de politie liep geen enkel telefoontje binnen van mensen die niet wisten wat er aan het gebeuren was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier